nieuws

nieuwsbrievenverder

made to meet tafeltennistournooi23 juni 2017

Gisteren vond tijdens de ooa borrel het eerste Groosman tafeltennistournooi plaats. In teams van 2 groosmannen werd tegen elkaar gestreden voor de titel. Middels een knock-out systeem bleef uiteindelijk het winnende team; Lars met Thomas opgevolgd door Pieter, over. Tevens namen wij afscheid van onze stagiaires Beau en Arie. Ontzettend bedankt voor jullie enthousiasme en inzet afgelopen weken!

made to meet hoogste punt21 juni 2017

Het stationsgebied van Driebergen-Zeist wordt de komende jaren volledig vernieuwd. Continental Car Parks en Aan de Stegge Twello zijn daarbij verantwoordelijk voor de bouw van een nieuwe parkeergarage. Het staalwerk van parkeergarage Driebergen-Zeist is inmiddels op volle hoogte.
Voor de P+R met een capaciteit van 600 parkeerplaatsen hebben wij tevens de entreehal ontworpen.

made to meet Architecten Wielerclassic20 juni 2017

Vrijdag 16 juni fietsten onze collega’s Yvonne, Henkjan en Wilko mee met de 3de editie van de Architecten Wielerclassic, georganiseerd door o.a. LEOXX. De tourtocht voor professionals werkzaam in de wereld van interieur en architectuur was dit keer in de regio Deventer. Voor de beklimming van de Motieweg in Holten wist Henkjan zelfs de eerste prijs in de wacht te slepen!

made to meet OOA-dag12 juni 2017

Afgelopen donderdag was het dan weer zover, de OOA-dag ging van start. Deze dag brachten we een bezoek aan verschillende Groosman projecten en een aantal projecten die ons inspireren. Als eerste bezochten we het AZC in Grave, gevolgd door de uitbreiding van de protestantse kerk in Groesbeek. Vervolgens hebben wij uitgebreid geluncht in Nijmegen en zijn daarna rondgeleid op het enorme complex van Handelskade in dezelfde stad. De tour in Nijmegen zette zich voort toen we langsgingen bij het Grotiusgebouw van de Radboud Universiteit. Een ander deel van ons team ging o.a. langs FiftyTwoDegrees, ontworpen door Mecanoo en station Nijmegen Goffert, ontworpen door StudioSK. We sloten de dag af met een goed buffet aan de Waal in de voormalige Honigfabriek. Het was een gezellige dag met het groosmanteam waar we met trots projecten aan onze collega’s hebben laten zien.

made to meet JINC 201724 mei 2017

Afgelopen maandag was het weer zover, de kinderen van JINC kwamen op bezoek bij ons. JINC helpt jongeren van 8 t/m 16 jaar op weg naar een goede start op de arbeidsmarkt door beroepsoriëntatie op de werkvloer. JINC vindt dat elk kind een eerlijke kans verdient op de arbeidsmarkt, ook als het opgroeit in een omgeving met minder voorbeelden en rolmodellen om zich aan op te trekken.

Groosman is partner van JINC en opent eens in de zoveel tijd haar deuren voor jongeren om hun kennis te laten maken met het beroep architect. Zo ook deze week. De leerlingen van de basisschool De Nieuwe Haven zijn als eerst geïntroduceerd met ons beroep o.a. door middel van een rondleiding door ons bureau. Hierna hadden wij ook een leuke opdracht om ze aan de slag te laten gaan om het beroep als architect een beetje te kunnen ervaren. De opdracht was om een leuke oplossing te verzinnen voor de herbestemming van drie silo’s op het Zeeburgereiland in Amsterdam.

De leerlingen konden zelf verzinnen wat zij zouden willen voor hun fictief eigen eiland. Hier kwamen hele creatieve en leuke ideeën uit; Vanwege de wijknaam Sportheldenbuurt bedachten twee jongens een voetbalstadion onder de silo’s. Een andere jongen wilde graag een heel milieu vriendelijk gebouw neerzetten waarbij elke silo zijn eigen duurzame functie krijgt. Zowel de jongeren van JINC als wij vonden het een interessante ochtend en sommige kinderen vonden het zelfs zo leuk dat het ze leuk lijkt om architect te worden.

made to meet winnaar NEPROM-prijs19 mei 2017

De NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2017 is gewonnen door het project ZuiderDUIN in Almere. Dit werd gister bekend gemaakt op de Dag van de Projectontwikkeling in Den Bosch.

De winnende locatieontwikkeling, ZuiderDUIN, betreft een samenwerking tussen de gemeente Almere en Amvest. De jury legde de nadruk op de sterke identiteit van ZuiderDUIN en het onderscheidende woonmilieu dat is ontwikkeld.  Groosman verzorgde het ontwerp voor ZuiderDUIN!

De gedachte aan ZuiderDUIN kwam op bij gebiedsontwikkelaars van Amvest, geprikkeld in 2008 door de vraagstelling van de gemeente Almere om in stadsdeel Almere Poort een woongebied te realiseren dat sterk afwijkt van de standaard woonwijk. Waar Almere bekendstaat om de eengezinswoningen mét tuin is er in DUIN, zoals het gebiedsconcept is genoemd, geen tuin te bekennen. DUIN betekend wonen in het landschap; dat is leidend voor de verkaveling, de architectuur en de inrichting van de openbare ruimte. De woningen staan letterlijk met de voeten in het zand.

ZuiderDUIN is het eerste deelgebied dat is opgeleverd. Het gaat hier om ruim 400 woningen en dat zet de toon voor de verdere gebiedsontwikkeling met in totaal circa 1800 woningen.

De prijs wordt uitgereikt aan overheden en marktpartijen die door goede samenwerking een hoogwaardig project hebben opgeleverd. De prijs werd voor de zevende keer toegekend.

ZuiderDUIN was genomineerd met nog vier andere projecten, waaronder ook het project Handelskade in Nijmegen, waarvoor Groosman de engineering uitvoert. De jury is van mening dat de vijf projecten goede voorbeelden zijn van samenwerking tussen overheden en marktpartijen.

made to meet iCAREnisse12 mei 2017

Uit een totaal van 174 inzendingen presenteerde de jury van de ontwerpprijsvraag WhoCares afgelopen maandag 8 mei de winnende teams. Voor de wijk Carnisse in Rotterdam werd de visie iCAREnisse – od205, Groosman en Kaap 0 – geselecteerd als één van de vijf winnaars! De prijsvraag was een Open Oproep naar innovatieve en toekomstgerichte visies op de Nederlandse woonwijken, die antwoord geven op de vergrijzing en de veranderingen in de zorg en ondersteuning. Tot september hebben wij de tijd om onze ideeën verder uit te werken.

In ons plan voor de bewoners van de naoorlogse wijk Carnisse in Rotterdam-Zuid zorgen we dat iedereen thuis kan blijven wonen. Juist als je hulpbehoevend wordt. Juist in de laatste fase van je leven. Ons plan is geslaagd als de zorg voor kwetsbare groepen vanzelfsprekend onderdeel is van het dagelijkse leven in een wijk.
In iCAREnisse is alle zorg in de wijk geïntegreerd, zowel intramuraal als extramuraal. Dit maken we mogelijk door een systeem van omkeerbare woningaanpassingen en (t)huiszorg op maat, door slimme stedenbouwkundige en architectonische ingrepen en door een technologisch ‘smart grid’ in de buitenruimte dat mensen op een veilige manier laat deelnemen aan het openbare leven. iCAREnisse faciliteert geslaagde integratie van mensen met een zorgbehoefte in de wijk. Deze behoefte stellen we vast in overleg met de bewoners zelf en ook in de uitvoering hebben de bewoners een belangrijke stem.
Hoe zo’n buitenruimte er precies uitziet? Dat bepalen de bewoners zelf: waar een ontmoetingsplek komt, wat de variabelen zijn, alles gebeurt in overleg met ons als experts. We benutten de bestaande netwerken, met inzet van de stadstrainer en gebiedsmanager en stimuleren sociaal ondernemerschap in de wijk.

De aankomende periode gaan we de visie met onze coalitie verder vormgeven. Wil je meer informatie, zie je aanknopingspunten voor jou in de buurt, of denk je over expertise te beschikken die onze visie verder kan brengen, dan nodigen wij je van harte uit om contact op te nemen.

made to meet nominatie NEPROM-prijs9 mei 2017

De jury van de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling heeft vijf projecten genomineerd voor de editie van 2017.

Zowel het project ZuiderDUIN in Almere – een ontwerp van Groosman – als het project Handelskade in Nijmegen – waarvoor Groosman de engineering uitvoert – zijn kanshebbers. Daarnaast maken Stationsgebied OV Terminal Breda, Wijnhavenkwartier in Den Haag en Buiksloterham Kavel 21 in Amsterdam kans om op 18 mei tot winnaar te worden uitgeroepen tijdens de Dag van de Projectontwikkeling in Den Bosch.

De prijs wordt uitgereikt aan overheden en marktpartijen die door goede samenwerking een hoogwaardig project hebben opgeleverd. De jury is van mening dat deze vijf projecten goede voorbeelden zijn van samenwerking tussen overheden en marktpartijen, en dat de projecten ook architectonisch, stedenbouwkundig en commercieel uitblinken.

made to meet Pastoor van Erpstraat in Schijndel4 mei 2017

Samen met Hoedemakers hebben wij de prijsvraag gewonnen voor het gebied aan de Pastoor van Erpstraat in Schijndel. De projectlocatie, gelegen tegenover het St. Josefklooster, is momenteel in eigendom van de Congregatie van de Zusters van Liefde. Het religieuze instituut bevindt zich in een fase van voltooiing en afbouw. Dit betekent dat alle bezittingen verkocht zullen worden, waaronder het gebied aan de Pastoor van Erpstraat.

Met ons plan willen we graag het erfgoed van de zusters bewaren, door diverse elementen in het huidige straatbeeld te behouden. De karakteristieke gebouwen – de woning en de vroegere meisjesschool – worden getransformeerd tot luxe woning en riante villa. Ook de kopgevel van de voormalige boerderij blijft behouden en wordt geïntegreerd in het nieuwe contrasterende appartementengebouw. Diverse bestaande bomen worden opgenomen in het openbaar groen. En ook het Mariabeeldje wordt in een nieuw appartementengebouw teruggebracht.

Het plan bestaat uit 3 appartementencomplexen met in totaal 40 levensloopbestendige woningen. De tuinen van de woningen grenzen aan een groen binnenerf, die ook zichtbaar is vanaf de Pastoor van Erpstraat en het klooster. Het is een openbare ruimte, toegankelijk voor buurtbewoners.
Aan de binnenzijde van de kopgevel van de voormalige boerderij zal een muurschildering van Zuster Maria Adriaens verrijzen.

made to meet BAU30 maart 2017

Gisteren vond de 3de editie van bedrijvendag BAU Business at University op de TU Delft plaats. BAU was helemaal volgeboekt en de interesse onder studenten bleek zeer groot.

De dag werd geopend met de kick-off discussie “The Skills of the Architect”, waarin een aantal stellingen werden besproken ter voorbereiding van de student op de praktijk. Rho, LEVS en Groosman spraken vanuit het bedrijfsleven, een docent van de TU Delft vanuit het onderwijs. En uiteraard kwam de student zelf ook aan het woord.

Daarnaast behandelde wij de casus “de ontwikkelde architect”. In een korte toelichting gaven wij onze visie weer op het ondernemerschap. Daarna werden de studenten uitgedaagd om zelf als ondernemer aan de slag te gaan op een door ons aangewezen locatie naast het Bouwkunde gebouw. In 4 teams zijn de studenten aan de slag gegaan om een business case op te stellen voor de nieuwe ontwikkeling. Aan het einde van de workshop presenteerden de toekomstige architecten hun originele ideeën. Al met al een hele leuke en inspirerende ochtend!